ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ: ΕΝΑΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ

 


Η μελισσοκομία είναι μια πανάρχαια τέχνη και επιστήμη που ασχολείται με την φροντίδα των μελισσών. Αν και πολλοί αντιλαμβάνονται το μέλι ως απλά ένα γλυκό τρόφιμο, η μελισσοκομία κρύβει πολλά περισσότερα οφέλη και έχει μεγάλη σημασία για την ανθρωπότητα, το περιβάλλον  και την αειφορία.



Πέρα από τα προϊόντα τους, οι μέλισσες έχουν πολλά να προσφέρουν σε εμάς τους ίδιους, αλλά και στο περιβάλλον, το οποίο ζούμε. Είναι από τα πιο εργατικά πλάσματα του πλανήτη και συμβάλλουν με πολλούς τρόπους στην επιβίωσή μας.  Οι μέλισσες είναι ίσως οι σημαντικότεροι επικονιαστές της φύσης, καθώς το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων εξαρτάται από αυτές, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της απόδοσης των καλλιεργειών και στην προώθηση της επισιτιστικής ασφάλειας.


 Καλό θα ήταν να υπογραμμίσουμε, ότι οι μέλισσες στηρίζουν τις οικονομίες μας. Όχι, δεν είναι υπερβολή! Η αξία των οικοσυστημικών υπηρεσιών που παρέχουν οι μέλισσες, με τη μορφή επικονίασης των καλλιεργειών, εκτιμάται παγκοσμίως στα 153 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο και στα 22 δισεκατομμύρια ευρώ για την Ευρώπη. Από την άλλη, ας μην ξεχνάμε, ότι η καλλιέργεια φυτών που εξαρτώνται από τη γονιμοποίηση παρέχει θέσεις εργασίας και εισόδημα σε εκατομμύρια ανθρώπους, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι μέλισσες παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και της βιοποικιλότητας στη φύση. Με την επικονίαση, προστατεύουν, διατηρούν οικοσυστήματα, καθώς και είδη ζώων και φυτών, και συμβάλλουν στη γενετική και βιολογική ποικιλομορφία.

Η μελισσοκομία από πολύ παλιά ήταν μία αειφορική δραστηριότητα για τον άνθρωπο και είναι ίσως η μόνη γεωργική δραστηριότητα, που είναι απόλυτα φιλική προς το περιβάλλον. Σαν βιώσιμη – αειφορική μελισσοκομία ορίζουμε την διαχείριση των μελισσών με τέτοιο τρόπο, που να μπορεί ο μελισσοκόμος να παράγει τα προϊόντα του, χωρίς να βάζει σε κίνδυνο τις μέλισσες μακροπρόθεσμα, να είναι κοινά αποδεκτές οι τεχνικές του και ταυτόχρονα να είναι μία οικονομικά βιώσιμη δραστηριότητα.  Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την ορθή μελισσοκομική πρακτική και την διαρκή ενημέρωση και γνώση πάνω στο αντικείμενο του. Ανάμεσα στους τρείς παραπάνω πυλώνες, κοινωνία, περιβάλλον και οικονομία πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε ισορροπία.



Κλείνοντας θα λέγαμε, ότι υπάρχουν πολλά ακόμα να μάθουμε για να είμαστε σε θέση να σεβόμαστε πλήρως την φύση των μελισσών και να μην την διαταράσσουμε. Η ουσιαστική κατανόηση του κύκλου ζωής και της συμπεριφοράς τους μέσα στο οικοσύστημα είναι το βασικότερο βήμα…


......................................................................................................................................................................


ΜΕΛΙ ΜΕΛΛΑΣ

"ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΑΙΘΡΟΥ
ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΨΕΛΕΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΣΑΣ"





Σχόλια